Blog

Egy és háromfázisú oda-vissza mérő, napelemes rendszerhez, ZigBee és RS485 csatlakozással

Angyal Attila
2024.01.08 12:24
Egy és háromfázisú oda-vissza mérő, napelemes rendszerhez, ZigBee és RS485 csatlakozással

Azon túl, hogy göngyölítve számolja a hálózatba visszatöltött és vételezett energiát, kijelzi azt is, hogy aktuálisan visszatöltünk vagy vételezünk a hálózatból. Amennyiben az inverterünk okos, illetve ki tudjuk olvasni a mért értékeit, egy összesítő energiamérleget tudunk készíteni.

A pillanatnyi értékek tükrében, ha a rendszerünk éppen visszatölt, automatizmusokat tudunk elindítani, például nagyobb fogyasztóinkat (elektromos autótöltő, vízmelegítő, mosó-, szárítógép stb) felkapcsoljuk, minimalizálva, vagy megszüntetve a visszatöltést, de akár az invertert is le tudjuk kapcsolni. Aki nem szaldó rendszerben van, annak ez hasznos lehet.
A termék egy szoftveresen és hardware-sen átalakított tuya kompatibilis eszköz. A tuya eszközök nem tudják aktuálisan megmondani hogy milyen irányba folyik az energia, csak göngyölítve számolják a visszatöltést és vételezést. Ugyanis a tuya rendszerében nincs definiálva a negatív energia illetve áram. Így ez már nem működtethető a Tuya/Smartlife és egyéb klón app-okkal (pl az-smart). Az az-smart PRO rendszer alkalmas e termékek üzemeltetésére, de ha valaki DIY módon akarja használni, az is lehetséges, Zigbee2mqtt-vel, az általunk írt külső zigbee konverter segítségével.