AZ-SMART és AZ-SMART PRO rendszereink

AZ-SMART RENDSZER

Alaprendszerünk a széles kompatibilitással rendelkező, TUYA által kínált felhő alapú megoldásra épül, amely a világ egyik vezető globális IoT-fejlesztési platformja és Tuya/SmartLife kompatibilis okoseszközök összekapcsolását teszi lehetővé jellemzően WiFi és ZigBee vezetéknélküli hálózati kommunikációs szabványokkal.

ELŐNYÖK

Nagyon kedvező ár!

Egyszerű telepítés és üzemeltetés

A vezeték nélküli technológiának köszönhetően a rendszer utólagosan is telepíthető, nincs szükség falbontásra.

Nincs szükség helyi kiszolgálóra (szerverre) sem.

Széles kompatibilitás

Jelenleg 1.100 termékkategóriában több mint 400.000 különböző “Powered by Tuya” logóval ellátott okostermék összekapcsolása lehetséges és ezek száma folyamatosan nő.

Bővíthetőség

Egy-egy kiválasztott funkció is választható indulásként, de a rendszer új eszközök, funkciók hozzáadásával bármikor tovább bővíthető.

Biztonság

A Tuya betartja a hazai és nemzetközi információbiztonsági szabványokat, valamint az adatvédelmi és megfelelőségi követelményeket és rendelkezik világszerte több szervezet által kibocsájtott tanúsítvánnyal. A felhőt a németországi Tuya GmbH üzemelteti, az Amazon európai szerverén fut és működése megfelel a hatályos GDPR szabályozásnak.

MŰKÖDÉSI FELTÉTEL

A felhő alapú üzemeltetés működési feltétele az internet kapcsolat, ez biztosítja az okosfunkciók működését, az okoseszközök egymással való kapcsolatát (jelenetek) és távoli elérésüket.

Az internetkapcsolat kiesése esetén a vezérlést tartalmazó, programozott eszközök pl. termosztát működése biztosított, de okosfunkciói nem elérhetők*. Hasonlóan a például egy fényszenzorra fel és lekapcsolódó világítás vagy egy hőmérséklet szenzorhoz kapcsolt redőnyvezérlés (pl. nyáron adott napszakban történő lakás árnyékolása) esetén.

*Jellemzően az 5+2, 6+1, 7 (munkanap/munkaszüneti nap) szerint programozhatók. Ezek a beállítások magában a termosztában tárolódnak, áramkiesés esetén sem törlődnek. Amennyiben ettől eltérünk (pl. kedden és csütörtökön egyedi beállítást szeretnénk), azt a rendszer okosfunkcióval tudjuk beállítani, amihez szükséges az az élő internetkapcsolat.

VEZÉRLÉS

A rendszer vezérlése Android vagy iOS platformokon elérhető mobilapplikációkon keresztül működhet.

Az az-smart alkalmazásunk ingyenesen tölthető le mind a Google Play , mind pedig az App Store áruházakból.

Az okoseszközök megjelenítése az applikáció által biztosított kereteken belül és a widgetek segítségével testreszabható.

Az internet böngészőből, illetve táblagépről történő vezérléshez áthidaló megoldás lehet, a Microsoft által bejelentett, Windows-os gépre telepíthető Android app-ok támogatása.

A főleg mobiltelefonról történő vezérelhetőség oka, a felhő terhelés csökkentése, ugyanis minden egyes lekérdezés bizonyos mértékben terheli a felhőt.

Egy táblagép folyamatosan kérdezi le az adatokat, amivel forgalmat generál.

AZ-SMART PRO RENDSZER

Alaprendszerünk nemcsak újabb okoseszközökkel bővíthető, de tovább is fejleszthető.

Az az-smart pro rendszerünk alapja, a nyílt forráskódú „Home Assistant” rendszer, melynek alkalmazása az „az-smart” alaprendszer nyújtotta szolgáltatások mellett az alábbi előnyökkel jár. 

ELŐNYÖK

Még szélesebb kompatibilitás

Az „az-smart pro” rendszerrel nem csak a Tuya kompatibilis eszközök vezérelhetők, hanem kis túlzással szinte bármilyen okosrendszer integrálható.

Így az összes okoseszközünk egyetlen applikációból válik elérhetővé, legyenek azok pl. IKEA, Philips Hue, Samsung, Gardena, Shelly, SonOff, TP-Link okoseszközök, Gree, Daikin klímaberendezések, Hikvision kamerák.

Működés internetszolgáltatás nélkül is

A helyi kiszolgáló a wifis eszközöket fix IP címen éri el a belső hálózaton. Ennek az egyik legnagyobb előnye, hogy internetkapcsolat kiesése esetén is működni fog az összes okosfunkció, hiszen az nem felhőben tárolódik, hanem a helyi kiszolgálón. Mobileszközeinkkel, PC-vel belső és külső hálózatból egyaránt tudjuk vezérelni az eszközeinket. Eszközeinket a belső hálózatban „büntetlenül” akár másodpercenként többször is le tudjuk kérdezni.

Internet böngészőből, illetve táblagépről történő vezérlés támogatása

A rendszer támogatja a bármilyen böngészőből, mobiltelefonos, illetve táblagépre telepített applikációból történő vezérlést.

A felhasználó igényeinek megfelelő teljes testreszabás

A Home Assistant felhasználói felülete széles testreszabási lehetőségeket kínál. A rendszerben telepített eszközök könnyen átlátható csoportokba rendezhetők, így működésük, ill. az általuk szolgáltatott adatok egy pillantással átláthatók, pl. az épület helységeinek hőmérséklete, az épület világítása.

MŰKÖDÉSI FELTÉTEL

Helyi kiszolgáló

Az az-smart PRO rendszerhez szükséges egy helyi kiszolgáló, azaz egy miniszerver. Erre alkalmas pl a Raspberry PI 4 egylapkás számítógép (kb cigarettásdoboz méretű), de vannak nagyobb kapacitású egylapkás számítógépek (Odriod C4, Odroid N2, Khadas VIM3 Pro, stb) amelyek szintén alkalmasak erre a célra.

Bizonyos NAS-ok képesek virtuális gépet futtani (pl a Synology Intel processzoros NAS-jai), amely szintén alkalmas erre a célra.

Ezen felül bármilyen szervergép, ami támogatja a virtualizációt, alkalmas lehet okosotthon kiszolgálót üzemeltetni.

RENDSZERTÁMOGATÁS

A rendszerhez tartozhat egy havidíjas szolgáltatás is.

Ez megállapodott mennyiségű távkarbantartást tartalmaz, valamint a helyi kiszolgáló távoli elérését. Erre abban az esetben szükségünk van, ha nem rendelkezünk fix IP-s interneteléréssel, viszont szeretnénk távolról is üzemeltetni a rendszerünket. Ez a felhő szolgáltatás csak a szerver elérését biztosítja, NEM tárol semmilyen adatot, illetve kérés esetén napi/heti stb. mentés készíthetünk a helyi szerverről.

VEZÉRLÉS

Az az-smart PRO rendszer alapjául szolgáló Home Assistant rengeteg lehetőséget rejt magában. Szabadon szerkeszthető nézetek, tetszőleges csoportosítások mind megoldhatóak. A leggyakrabban használt funkciók megjeleníthetők egy nézetben, de eszköz típusonként vagy helyiségenként is lehetséges a csoportosítás.

Vállalati partnerek részére ez nagy előnyt jelenthet, pl. ingatlankezeléskor vagy fenntartáskor, az eszközök esetleges meghibásodásáról gyorsan, a távolból is értesülhetnek. 

A megjelenítés falra rögzített 10” -os Android-os tableten történik (Teclast P20HD), a keretek jelenleg fehér és fekete színben érhetők el. Hamarosan fából készült keret is a kínálat része lesz, tetszőleges színben.

VILÁGÍTÁS

Az intelligens világítás a kényelmet az energiatakarékossággal ötvözve mára alapfunkciónak számít egy okosotthonban ugyanakkor szolgáltatásaival otthonunk egyedivé is varázsolható.

A LED-es okosizzók fény-és mozgásérzékelőkkel kombinálva nemcsak nagymértékben csökkentik az energiafelhasználást, de például RGB-s LED szalagokkal kombinálva a hangulatunkat is pozitívan befolyásolhatják a fény erejének, színének és színhőmérsékletének testre szabásával, a napszakhoz, és napi rutinunkhoz való igazításával. 

Igény szerint lehetőség van a már beszerelt falikapcsolók integrálására is, így nincs szükség ezek cseréjére. Telepíthetők új, vezeték nélküli kapcsolók, akár utólagos falbontás, vezeték kiépítés nélkül is.

A legmagasabb szintű kényelmet a világítás automatizálása és más funkciókkal történő összekapcsolása biztosíthatja.

Például esti hazaérkezésünkkor az automatikusan nyíló kapuval együtt nyílik a garázsajtó és kapcsolódik fel a garázsvilágítás, a lakótérbe vezető beltéri, esetleg kertvilágítás.

Az intelligens világítás okosotthonunk jelenlét szimulációjának részét képezheti, például elutazásunk ideje alatt a fények véletlenszerű kapcsolásával otthontartózkodásunkat szimulálva, ezzel aktívan hozzájárulva ingatlanunk védelméhez.

ENERGIA-MENEDZSMENT

A konnektorok vezérlése és mérőórák leolvasása távolról is történhet.

Konnektorvezérlés

A fogyasztásmérővel ellátott, programozható okosdugaljakkal, konnektorokkal akár távolról is vezérelhetők az elektromos fogyasztók, nyomon kísérve azok energiafelhasználása.

Nincs többé bekapcsolva felejtett elektromos fogyasztó, az alkalmazás segítségével bárhonnan kikapcsolhatók.

 

Mérőórák távoli leolvasása

Kíváncsi mennyit töltött otthon elektromos autójába vagy leolvasná távolról nyaralójának fogyasztását?

Az okosotthonba kapcsolt mérőórákkal ez is lehetséges!

A rendszerünk ipari felhasználásra is alkalmas, forgalmazunk 3x100A terhelhetőségű okosmérőket.

 

Autó töltők fogyasztásának nyomon követése

 

Naplózás, kimutatások

Az energiamenedzsment fontos eleme az óránkénti/napi/heti/havi/éves kimutatás. Amennyiben rendelkezünk például napelemes rendszerrel, grafikusan is nyomon tudjuk követni a hálózatból vételezett, a napelemekről felhasznált és a hálózatba visszatöltött energiát.

ÁRNYÉKOLÁS

A motoros redőny-és függönyvezérlés teljes kényelmet az okosotthon rendszerbe történő integrálással kínál, így ezek mozgatása a kezelési időt megtakarítva, akár csoportosan, a fényviszonyoknak, külső hőmérsékletnek megfelelően automatizálhatók.

A megfelelő árnyékolásnak nagy szerepe van ingatlanunk energiahatékonyságának növelésében is.

Kültéri árnyékolás is automatizálható a napszak, az időjárás függvényében.

A világítási és árnyékolási jelenetek akár össze is kapcsolhatók egy-egy tevékenységhez, például a nappaliba betűző nap ellenére a redőnymozgatással és a megfelelő hangulatvilágítással kellemes környezetet teremthetünk filmnézéshez.

Az az-smart PRO rendszerbe nemcsak az általunk forgalmazott redőnyvezérlőkkel tudjuk mozgatni a redőnyöket, hanem a meglévő, rádiós távirányítású redőnyöket is be tudjuk integrálni a rendszerünkbe, a Broadlink által gyártott tanítható IR/RF okostávirányítóval.

FŰTÉS ÉS HŰTÉSVEZÉRLÉS

Egyik legfontosabb okosotthon funkció a hőmérséklet vezérlés, mely nagymértékben járul hozzá az ingatlan energiahatékonyságának növeléséhez és ezzel költségeink csökkentéséhez. A már meglévő fűtés/hűtésrendszer intelligenssé tehető – legyen az gáz vagy elektromos fűtés, hőszivattyús, geotermikus, padló, mennyezet vagy falfűtés.

Az időjárás figyelembevételével és a helyiség használatától függően akár helyiségenként is lehetséges a kívánt hőmérséklet beállítása, amely nagyban hozzájárul a lakók komfortérzetéhez és a költséghatékonysághoz.

A rendszer távolról is elérhető, így szükség esetén okostelefonunkról bármikor felülírhatjuk az előre beprogramozott értékeket, ha napi rutinunktól eltérünk. A távoli elérés segítségével nyaralónkat is a megfelelő hőmérsékletre temperálhatjuk, beállítva a hűtés vagy felfűtés idejét, így pont a kívánt hőmérséklet fogad érkezésünkkor.

Az okostermosztátokon túl, a wifi modulos klímák is beintegrálhatók a rendszerünkbe. Amennyiben a klíma nem támogatja a wifis kapcsolatot, a Broadlink okos IR/RF távirányítójával az ilyen régebbi klímákat is be tudjuk integrálni a rendszerünkbe.

Az újabb fűtési rendszerek (gázkazán, hőszivattyús kazán stb.) jelentős része rendelkezik okos modullal, ezek az esetek döntő többségében egyszerűen beintegrálhatóak.

Régebbi rendszereknél, ipari hőmérséklet szenzorokkal távfelügyeleti rendszert tudunk kiépíteni.

ÖNTÖZÉS

Az okos rendszerbe integrált öntöző rendszer költséghatékonyabban és több funkcióval rendelkezve látja el feladatát az a hagyományos vagy ismertebb márkák hasonló rendszereihez képest. Az öntözésvezérlőnk a klasszikus, 24V AC működtetésű öntözőszelepek üzemeltetésére alkalmas.

Az eszköz 8 zónát kezel, WiFi hálózatra csatlakozik. Előre beprogramozott rend szerint öntöz, figyelembe véve az adott földrajzi helyre vonatkozó időjárás előrejelzést. Az előre beprogramozott öntözés rendjébe távolról bármikor beleavatkozhatunk, illetve felülbírálhatjuk azt.

EGYEDI FUNKCIÓK

Több helyen különleges, egyedi igények is felmerülhetnek. Ilyen például, egy gázkazán áramellátásának a szünetmentesítése.

A modernebb kazánok érzékenyek a különböző inverterek által előállított szinuszjel jelhűségére.

A lenti esetben egy jellemzően hajókba tervezett Victron Energy gyártmányú invertert telepítettünk, 2 db 190 Ah-s munkaakkumulátorral. Nyomon követhető az inverter felvett és leadott teljesítménye, valamint az akkumulátorok töltöttségi szintje.

 

IDŐJÁRÁS ÁLLOMÁS

Otthoni használatban, vendéglátásban, mezőgazdasági és ipari felhasználásban fontos lehet a pillanatnyi időjárás ismerete. Akár nagyobb méretű napernyők nagyobb szélben azok behúzásáról vagy öntözés leállításáról esetén is legyen szó, egy időjárás állomás integrációja is megoldható.

IPARI FELHASZNÁLÁS

Forgalmazunk ipari hőmérséklet szenzorokat, illetve termosztátokat.

A termosztátjaink -30 °C és 150 °C közötti tartományban képesek akár hűtés akár fűtést vezérelni, tetszőlegesen állítható hiszterézis mellett.

A lenti példa a tarcali Sárossy borászat erjesztő/tároló tartályainak a fűtés/hűtés vezérlését valósította meg.